Nyheter / Press

Tillsammans lyser vi upp världen 30 september

25 september 2020

Den 30 september lyser världen i rött. 

Den 30 september gör vi gemensam sak tillsammans med brittiska organisationen Plasa och kollegor från 23 andra länder på fem olika kontinenter. Vi lyser upp världen i rött, för att politiker världen över ska förstå att vi finns, att vi inte längre klarar oss i mörkret.

Vi utgår ifrån att även ni har drabbats av pandemin. Vi vet att det är lika tufft för alla, men vi vet också att om vi är tillräckligt många som gör oss synliga så kan de inte längre titta bort. Om inget görs mycket snart kommer många fler bolag gå i konkurs i vinter. För att rädda branschen måste vi få ekonomiskt stöd NU.

We Make Events har blivit globalt och vi är en del i det.

Om ni söker på nätet efter #RedAlert #LightitInRed eller #WeMakeEvents, kommer ni att hitta upplysta hus, lastbilar, restauranger osv i rött. Vi vill att även Sverige ska visa upp bilder på stora och små byggnader, möteslokaler ansikten etc för att våra politiker ska förstå att vi är många yrkesstolta proffs som jobbar med allt från mässor, teater, evenemang, konserter till festivaler.

Gör så här

Var med 30 september genom att lysa upp byggnader och arenor eller något annat. Prata med era bästa kunder och gå ihop och gör något riktigt spektakulärt. Ring lokalmedia i förväg bara!

Skicka er emailadress till tobias.mattsson@wemakeevents.se så får ni ett mail med mer information och inspiration!

Följ och dela våra konton

www.instagram.com/wemakeeventssweden
twitter.com/wemakeeventsSE
www.facebook.com/wemakeeventssweden

Tagga era bilder med följande hashtags

För Instagram: #lightitinred #redalert #wemakeeventssweden #wemakeevents @wemakeeventssweden
För Twitter: #lightitinred #redalert #wemakeevents #wemakeeventssweden @wemakeeventsSE

Pressrelease 2020-09-23

23 september 2020

We Make Events – #wemakeevents Sverige

Vi är många som lever på ruinens brant. Musiker ger upp, ljud- och ljusfirmor har tappat all efterfrågan, scenarbetare står utan sysselsättning… Tusentals jobb berörs.

Vi är yrkesgrupperna som helt glömts bort i pandemins kaos. Vi är #wemakeeventssweden.

Regeringen – som bär det yttersta ansvaret – måste agera nu och göra en bred satsning för att rädda en hel näring, som skapar tusentals jobb, genererar miljardbelopp i skattepengar och skapar glädje i vårt samhälle. De förslag om stöd som annonserades den 21 augusti kommer att hamna hos samma institutioner och företag som redan tagit del av det första stödet. De eventuella lättnader i antalet gäster som nu är på remiss hjälper vissa aktörer, men inte majoriteten.

Regeringen måste bli tydligare med målet för evenemangsnäringen. Ska ett fåtal överleva, eller ska vi ha en fungerande näring när pandemin är över?

#wemakeevents goes global

Den 6 september höll vi en medvetandekampanj i åtta städer i Sverige. Den 30 september gör vi det igen, och den här gången tillsammans med minst 25 andra länder, från fem kontinenter (Argentina, Brasilien, Frankrike, Irland, Filipinerna, Spanien, Australien, Kanada, Tyskland, Italien, Polen, Bangladesh, Chile, Hong Kong, Nederländerna, Slovenien, USA, Belgien, Danmark, Indonesien, Nya Zeeland och Sydafrika). Den här gången hittar ni oss inte på gator och torg, för nu kommer vi att lysa upp Sverige i rött. Vi kallar det #redalert.

Vi är inte arbetslösa. Vi får inte arbeta. Missförstå oss inte, självklart förstår vi allvaret i pandemin, vi vill inte bli sjuka eller dö, men vi vill inte heller gå på bidrag. Vi vill jobba.

Sista rycket?

Vi genomför #wemakeevents den 30 september 2020, för att vi går på knäna, vid det här laget har vi nätt och jämt näsan ovanför vattenytan. Det här är inget sista försök att greppa efter halmstrå; vi har inte längre ork att lyfta händerna.

Action

Vi behöver:

  • Kompenserande ekonomisk ersättning till alla anställda inom evenemangsnäringen från och med mars 2020 till tidigast mars 2021. Detta för alla företagsformer. Den ska motsvara 80% av lön och inte belasta företagen. Vi efterfrågar förutsägbarhet.
  • Riktat stöd till arrangörer för anpassning av arrangemang relaterade till pandemin
  • Riktat stöd för fasta kostnader till företag som uthyrningsfirmor/arenor/konserthus et cetera
  • En regering som slutar diskriminera andra företagsformer än aktiebolag
  • En regering som slutar använda A-kassan som krockkudde; vi är inte arbetslösa, vi får inte jobba

Vi vill inte peka finger, lägga skuld på andra eller vägra ta ansvar. Vi vill ha en dialog med Näringsminister Ibrahim Baylan, för att hitta en väg ur det här, utan att tumma på restriktionerna. Vi vill få arbeta.

Evenemangsnäringen är i fritt fall. För att överleva behöver vi stöd – och vi behöver det nu!

Kontaktperson:

Tobias Brodd

tobias.brodd@wemakeevents.se

+4670-774 31 70

Pressrelease 2020-08-30

30 augusti 2020

#1303

Den 13 mars släcktes vår värld.

Vi är en yrkesgrupp ingen vet existerar, och syns man inte, finns man inte. Det har vi fått erfara sedan coronaviruset slog till, och stängde ner våra arbetsplatser, arbetstillfällen och därmed också vår inkomst.

Riksdagen gick ut med stödpengar till de stora, i många fall, statliga institutionerna som Kungliga Dramatiska Teatern och Kungliga Operan och museer. Hela kulturbranschen lider och är i desperat behov av ekonomiskt stöd. Det är där vi kommer in, vi som arbetade med kulturen som nu är nedstängd.

Reglerna för A-kassan måste ses över, i synnerhet för oss som till största delen frilansar. I allmänhet efterlyser vi ekonomiskt krisstöd till alla de yrkesgrupper som arbetar i vår bransch, oavsett om det gäller de chaufförer som kör utrustning eller produktionschefer, eller artister.

Vi vill se finansiering för att utveckla idéer för att kunna utöva kulturevenemang på ett sätt som är säkert, trots hotet om Covid-19. Vi vill arbeta, inte bli bidragstagare.

Amanda Lind säger att regeringen är medveten om att kulturlivet har det svårt. Hon säger att kulturen ska få ytterligare 1,5 miljarder, utan att specificera var de pengarna går, vem som får del av dem. Hon säger att hon pratat med representanter från idrott och kultur. Vi kanske är desillusionerade, men hon har inte pratat med oss. Vi har inte fått något löfte om något stöd.

Vår bransch blomstrade, nu är den i djupaste kris. Vi har varit med och dragit in miljonbelopp, nu behöver vi få tillbaka en liten del av det.
Den 6 september klockan 13:03 håller vi en rikstäckande manifestation för att våra politiker ska få upp ögonen för att vi finns, och att vi lider. Från norr till söder, på gator och torg.

Vi är en yrkesgrupp ingen vet existerar.

#WeMakeEvents

Den 6 september klockan 13:03 finns vi bland annat på Medborgarplatsen, Mynttorget, i Kungsträdgården och på Sergels Torg. Vi är inte fler än 50 personer på varje ställe, välkomna.

 

För mer info om vilka vi är, vad vi vill och varför vi finns, besök oss på 1303.se.

Tobias Mattsson
+46790471251
tobias.mattsson@viperia.com